dijous, 8 de gener del 2009

Vergina (Aigai) 2009



Aquest 2009 es reprendran les excavacions a Vergina!!

Després del descobriment a finals d'agost del 2008 del recipient que contenia una corona d'or de l'època d'Alexandre el Gran, l'evolució de les troballes a Vergina (antiga Aigai i antiga capital Macedònia) esdevé especialment apassionant. En aquest sentit, el 2009 pot ser un any únic!!

Així, l'estat de les troballes i de la seva interpretació, no pot ser més interessant. Fa aproximadament un any que ningú questionava la validesa de l'atribució arqueològica de la tomba de Filip II (rei de Macedònia assassinat el 336 a.C. i pare d'Alexandre el Gran) descoberta intacta l'any 1977 a les restes de Vergina explorades inicialment l'any 1861.

Però el 23 d'abril del 2008, la revista National Geographic, publica un article que recull les apreciacions fetes per Eugene N.Borza de la Universitat de Pennsylvania on s'argumenta que els el.lements trobats a la supusada tomba de Filip II, corresponen a una generació posterior, és a dir, a l'època d'Alexandre el Gran, motiu pel que els objectes que s'hi varen trobar (armadura, corona d'or, etc..) podrien haver estat possessió del mateix Alexandre el Gran, portades a Macedònia per petició del seu germanastre Filip III Arrideu a la mort d'Alexandre a Babilònia.

I arribats al 26 d'agost del 2008, es descobreix a Vergina, fora de la zona dels sepulcres reials, un recipient que conté una altre corona d'or, que segons els historiadors locals és molt similar a la corona trobada a la supusada tomba de Filip II, però que tampoc es pot assegurar a qui pertanyia.

Tot aquest seguit de troballes i interpretacions ha convençut als arqueòlegs a reanudar les excavacions a la zona per aquest 2009, i així intentar trobar nous objectes que ajudin a desxifrar l'atribució i els actuals misteris dels tresors arqueològics de Vergina.

I encara mancarà el punt més culminant...la trobada de les restes d'Alexandre a la ciutat d'Alexandria, però això és tota una altre història...