divendres, 12 de desembre del 2008

Sant Jeroni de la Murtra



Finalment he pogut visitar Sant Jeroni de la Murtra. Tot i preveient-ho, en surto decepcionat.

Es tracta d'un conjunt monumental que qualsevol comunitat culturalment sensible la mantindria com un dels seus referents essencials. I així està, en semi-abandó. El seu estat i el tractament de que és objecte, és un sublim menyspreu als ciutadans, al país i a la cultura en general.

Per començar, només es pot visitar durant 1 dia al mes, i quan pots fer-ho, te n'adones de la realitat. La torre de defensa no s'ensenya al públic i tota la seva part superior resta apuntalada (paraules textuals del guia). El conjunt de les primeres construccions reials, tampoc s'ensenya ni s'en comenta el seu estat. Del que se suposa eren les estances reials, resten també "apuntalades" excepte una, que el guia indica que és restaurada però que tampoc es pot visitar. Del lloc on els reis catòlics rebien les visites durant les seves estades a Barcelona, els guies no en coneixen ni l'existència, ni molt menys el seu estat, etc.

Tot i això, la visita és imprescindible. El que queda del claustre gòtic i dels seus relleus, molts encara amb pintura original és extraordinari. El refetor, (l'única estança visitable restaurada) i llurs frescos de l'època, conserven amb escreix el seu atractiu.

Joan II, els Catòlics, Carles I i Felip II, tots ells reis de Catalunya-Aragó, varen fer de Sant Jeroni de la Murtra el seu lloc d'estada mentre eren a Barcelona. Aquest fet va dotar a Sant Jeroni de riquesa arquitectònica i de prestigi. Només caldria conservar-ho com es mereix...i no s'està fent. No ho puc entendre.